Pienille taiteilijoille yli 5v.

Sunnuntai 26.6.2016 - Maritta Poijärvi

Pienet taiteilijat


Mitä lasten kuvataidekasvatus antaa ja opettaaa teille?

Mitä lapsen innostus ja oppimisen ilo synnyttää teissä?

Miten juuri sinä innostuit lapsena tutkimaan ja ihmettelemään asioita niin, että menetit ajan tajun ja unohdit syödä ja nukkua, sitä kutsutaan muuten flow- ilmiöksi. Miltä se tuntui? Kuka kannusti, näki, tuki ja arvosti sinua? Kuinka voisit tavoittaa sen tunteen vielä aikuisenakin? Säilyttää uteliaisuuden ja innostuksen? Kuinka sinä voisit nähdä lapsen parhaan ja hyvän ja asettua vuoropuheluun hänen kanssaan taiteen äärellä kiireettömästi ja rauhassa? Kuinka me kaikki aikuiset voisimme tukea ja kannustaa jokaista lasta rohkeasti kokeilemaan ja yrittämään parhaansa, pelkäämättä epäonnistumista. Miten voisimme tukea lapsen onnistumisia ja vahvuuksia? Jokaisella lapsella on niitä.

Esillä oleva näyttely Kuvittelen ja huvittelen tuo esiin lapsien ajatuksia löytöretkistä

Parhaillaan käynnissä oleva lukuvuoden teema Espoon kuvataidekoulussa on ollut ”löytöretki”. Oppilaat ovat tehneet löytöretkiä taidehistoriaan, väriin, luontoon, hyönteisten maailmaan ja vielä moneen muuhun. ”Näyttelyn nimellä haluamme kuvata lasten kuvataidekasvatuksen keskeisiä periaatteita; yhdessä ihmettelyä, kuvittelua sekä tärkeää tekemisen ja oppimisen iloa. Löytöretkillä on sovellettu tutkivan oppimisen metodiikkaa. näyttelyssä on esillä n. 1000 lapsen teokset ympäri Espoota, kaikista meidän opetuspisteistä.
Lapset ovat lukuvuoden aikana tutustuneet taidemuseoihin sekä rakentaneet omia pienoismuseoita ja pienoismalleja. Lisäksi he ovat tehneet havaintoja sateenkaarista, revontulista ja auringonlaskuista. Mukaan on mahtunut paljon muutakin, kuten laboratorioleikkejä väreillä ja muilla materiaaleilla sekä pienten ötököiden tutkimista suurennuslasilla. Jutelkaa ja haastatelkaa pieniä taiteilijoita.

He ovat parhaita asiantuntijoita kertomaan omista töistään ja niiden takana olevista ajatuksista ja tekotavoista. Luovassa prosessissa ensin tulee ajatus/idea ja sille valitaan kuvallinen toteutustapa. Toteutustapojen/tekniikoiden harjoittelu vaatii työtä ja uudelleen ja uudelleen yrittämistä ennen kuin ajatus/idea saa hahmonsa. Töiden esille laittaminen on kappale jokaisen taiteilijan sisäistä maailmaa, joka on nyt teidän kaikkien nähtävänä. Ollaan ihmeen äärellä jossa yhdistyy mielikuvitus/fantasia, realiteetti, yksilön ja yhteisön kohtaaminen, vuoropuhelu.

Onnea näyttelyyn, Olen ylpeä juuri sinusta, keskity siihen mitä rakastat ja joka tekee juuri sinulle hyvää. Tutki itseäsi ja löydä ne asiat, jotka sytyttävät ja joille palat, innostu elämästä ja siitä mistä pidät esim.kuviksesta.
Ole itseäsi kohtaan lempeä ja keskity siihen, mikä sinussa on hienoa. Sinusta löytyy paljon sellaista, mistä voit olla ylpeä ja onnellinen. Ajattele kaikkea sitä usein.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pienet lapset, varahaiskasvatus, kuvataide, leikki, ilo