Muotoilusta, turhista ja tarpeellisista asioista

Share |

Tiistai 9.4.2013 - Maritta Poijärvi


 Muotoilusta, turhista ja tarpeellisista asioista

On ollut kiehtovaa kuulla opettajien välistä  keskustelua lasten ja nuorten ajatuksista muotoilusta. On ollut tärkeätä ja innostavaa pohtia lasten kanssa muotoilua lasten omassa arkiympäristössä. Miettiä turhia ja tarpeellisia esineitä ja asioita. Esineiden käytännöllisyyttä, esteettisyyttä, eettisyyttä  ja kestävää kehitystä.

 9- ja 10vuotiaiden mielestä koko kodin tärkein esine on kännykkä. Toiseksi tärkein: pehmolelu. Jaetulla kolmossijalla ovat TV, radio, i Pad ja läppäri. Tarpeellisia saattavat olla myös kellot, Slaichit (muoviset pienet hevoset), vaatteet, taulut ja tyynyt. WC-pönttö, avain, päiväkirja, lyhty ja kirjoituspöytä saivat myös puoltavia ääniä. Rakkaimpia tavaroita ovat pehmolelut. Oikeat elävät lemmikitkin ovat rakastettuja esineitä. Tyttöryhmässä korut ja nuket kuuluvat rakkaiden tavaroiden joukkoon. Turhimpia ovat vanhat lelut. Elektroniikka myös! Ja magneetit ja kirjat sekä  pikkuveljet ja muut hankalat henkilöt; säilyttimet, hiukset, pöytäliina ja paha karkki.

On ollut tärkeätä keskustella myös siitä mitä muotoilu ylipäätänsä on ja varsinkin sitä mitä lasten ja nuorten muotoilukasvatus on ja mitä sen pitäisi olla nyt ja tulevaisuudessa.

Elinkeinoelämän keskusliiton Tulevaisuusluotain-hankkeen loppuraportissa visioitiin työelämässä tarvittavaa osaamista vuonna 2015 ja muotoiluosaaminen nousi raportissa merkittävästi esille.

Muotoilu on haastava aihe koko yhteiskunnassa. Tuotamme koko ajan esineitä ja kulutushyödykkeitä, joita emme välttämättä tarvitsisi. Tekniikan edistyminen sekä uusien materiaalien, valmistusmenetelmien ja innovaatioiden soveltaminen ovat tuoneet käyttöön uudenlaisia välineitä ja esineitä. Teollistumisesta alkanut kehitys on lopulta johtanut esineiden ylituotantoon ja sen seurauksena yhä suurempiin ympäristöongelmiin.

Kulutusta on pyritty lisäämään luomalla keinotekoisia tarpeita, heikentämällä laatua ja kestävyyttä, tekemällä esineistä korjauskelvottomia sekä markkinoimalla lyhytikäisiä uutuuksia ja rihkamaa. Esineiden kehitys on jo nopeutunut sellaiseksi, etteivät uusimpien teknisten innovaatioiden tuottamat välineet ehdi enää vakiintua ympäristöömme, kun ne jo korvataan seuraavilla.

Olemmeko unohtaneet pienen ihmisen tarpeet, arjen kauneuden, erilaiset käyttäjät ja vähemmistöt? Aidot luonnon materiaalit? Sen, että vähäeleisyys ja huomaamattomuus on usein parasta muotoilua?

Goethe on sanonut osuvasti, ettei mikään ole vaarallisempaa kuin mielikuvitus ilman makua

Tulevaisuudessa meidän on tuotettava yhä vähemmällä luonnonvarojen käytöllä aivan toisenlaisia tavaroita: täsmämuotoiltuja, laadukkaita, muunneltavia, pitkäikäisiä ja helposti korjattavia esineitä, jotka on valmistettu paikallisista ja kierrätettävistä, mieluiten uusiutuvista materiaaleista.

Onnistunut muotoiluprosessi on kuin luovaa leikkiä. Se on tekijälleen jatkuvaa dialogia itsensä ja omien ajatustensa kanssa se on dialogia myös ympäröivän maailman ja ihmisten kanssa. Luova ja idearikas lapsi on nykyajan ihanne. Leikki on lapsen ajattelua. Leikin avulla lapsi havainnoi maailmaa. Leikillä lapsi voi jäsennellä kokemaansa, käsitellä tunteitaan, harjoitella elävän elämän taitoja, haaveilla ja luoda uutta. Leikin avulla lapsi voi käsitellä normaalielämän kriisejä ja vaikeampia elämäntapahtumia. Lapsen leikin tukemisen tärkein askel on hyväksyvä ja rohkaiseva suhtautuminen lapsen uteliaaseen maailman tutkimiseen. On tärkeätä antaa tilaa ja aikaa lapsen leikille.

Kuvataide antaa mahdollisuuden unelmoida, suunnitella ja luoda mahdottomia maailmoja ja rakentaa ne vielä kolmiulotteisiksi maailmoiksi kuten tässä näyttelyssä näemme. Se on hurjan arvokasta. Toivoisin että leikki saisi jatkua koko elämän. Leikinomainen  asenne asioihin ja elämään. Vaalitaan lapsen leikkiä ja uteliaisuutta uusiin asioihin! 

Tulevaisuuden suunnittelijoiden täytyy olla rohkeasti ajattelevia, omaperäisiä, mutta suvaitsevaisia ihmisiä.  Se on tulevaisuuden yhteiskunnan pärjäämisen edellytys.

 

Avainsanat: muotoilu, kestäväkehitys, esineet, lapset, nuoret, muotoilukasvatus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini